Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι η Χημεία ;

Η χημεία είναι μια επιστήμη,η οποία μελετά την ύλη,την σύνθεση,τις ιδιότητες της,τις μεταβολές της σύστασης της και την δομή.Η χημεία σχετίζεται με τα άτομα και τις επιδράσεις τους με άλλα άτομα.Με λίγα λόγια χημεία είναι τα ΠΑΝΤΑ. Καταρχάς η χημεία ως επιστήμη προήλθε από την Αλχημεία,η οποία υπήρχε εδώ και χιλιετίες και εφαρμόστηκε σε πολλά μέρη του κόσμου.Αρχικά εξελίχθηκε από τους Αιγυπτίους και αργότερα από τους Αρχαίους Έλληνες.Επίσης,η χημεία ερευνά:
α)την σύσταση και τις ιδιότητες της ύλης                                                                
β)τα χημικά φαινόμενα                                                                                                      
γ)τις συνθήκες και τους νόμους με τους οποίους γίνονται αυτές οι μεταβολές                     
δ)τον τρόπο παρασκευής διαφόρων σωμάτων,τις εφαρμογές και την χρησιμότητα αυτών και                                                                                                                                           
ε)τις ενεργειακές μεταβολές που συνοδεύουν τα χημικά φαινόμενα.

Ναυσικά Γκίοκα,Αλέξανδρος Γιαννάς,Χρήστος Μουρκοκώστας και Ελένη Ζώη 



 
Χημεία είναι η επιστήμη της ατομικής ύλης (από την οποία αποτελούνται τα χημικά στοιχεία) και ασχολείται με τη δομή ,τη σύνθεση, τις ιδιότητες και τις μεταβολές αυτής κατά τη διάρκεια επιδράσεων και χημικών αντιδράσεων.  Πολλοί νομίζουν ότι η Χημεία είναι τεράστια εργαστήρια με μεγάλους επιστήμονες που φορούν άσπρες ανθεκτικές στολές και πειραματίζονται με δοκιμαστικούς σωλήνες αναμιγνύοντας μπλε και κόκκινα υγρά. Ας σκεφτούμε όμως πραγματικά πώς η Χημεία μάς έχει ωφελήσει στη ζωή μας: τα ρούχα μας, τα φάρμακα με τα οποία θεραπευόμαστε, τα CD, τα DVD, οι υπολογιστές, οι συσκευασίες τροφίμων και ποτών: πλαστικές και χάρτινες και γενικά σχεδόν όλη μας η ζωή είναι η Χημεία. Και η φύση όμως είναι Χημεία: η διάσπαση των τροφών και η φωτοσύνθεση είναι χημικά φαινόμενα.
    Η χημεία χωρίζεται ιστορικά στις εξής χρονικές περιόδους: α)αρχαία εποχή, β)Μεσαίωνας, γ)Αναγέννηση, δ)Βιομηχανική Επανάσταση-Σύγχρονη εποχή, ε) Σήμερα (20ος-21ος αι. μ. Χ.). Η επιστήμη αυτή χωρίζεται σε κλάδους ανάλογα το κάθε αντικείμενο με το οποίο ασχολείται. Μερικοί από τους κλάδους είναι οι : οργανική χημεία , ανόργανη χημεία, βιοχημεία ,θερμοχημεία κ.α.  Η Χημεία δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη. Τα φάρμακα εκτός από το να μας θεραπεύουν, μας προκαλούν παρενέργειες. Επίσης τα φυτοφάρμακα μπορεί να τρέφουν τα φυτά, όμως μερικά από αυτά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και τη φύση. Παρ' όλα αυτά, δεν ευθύνονται οι επιστήμονες για τη χρήση της Χημείας από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει την αποκλειστική ευθύνη για της πράξεις του και όχι η επιστήμη της χημείας. Σημαντικά ονόματα χημικών που επηρέασαν πολύ με τη συμβολή τους την πρόοδο της χημείας είναι οι : Ρόμπερτ Μπόιλ, Αντουάν Λωράν Λαβουαζιέ (χημικά στοιχεία-θεωρία διατήρησης της ύλης), Τζον Ντάλτον (ατομική θεωρία), Ντμίτρι Μεντελέγιεφ (Περιοδικός πίνακας).  
Η Χημεία επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον (το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τη φύση: λίμνες, ποτάμια, βουνά) και το ανθρωπογενές περιβάλλον (περιβάλλον που δημιούργησε ο άνθρωπος: σπίτια, εργοστάσια, φράγματα). Στο φυσικό περιβάλλον επιδρά με τη συμβολή της εξηγώντας τα φυσικά φαινόμενα –φωτοσύνθεση, όξινη βροχή, εξασθένηση της στοιβάδας του όζοντος και πολλά άλλα φαινόμενα που μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε- και μελετώντας τα γνωρίσματα διαφόρων ουσιών , τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν μεταξύ τους. Επίσης ασχολείται με την παραγωγή και επεξεργασία διάφορων ουσιών και τον έλεγχο ποιότητας του περιβάλλοντος. Επιπλέον η χημεία επιδρά άμεσα το ανθρωπογενές περιβάλλον  και ασχολείται με την έρευνα πάνω στην τεχνολογία των τροφίμων, το χώρο των πυρηνικών κατασκευών, την ιατρική, τη βιολογία και όλες τις θετικές επιστήμες, τη γεωργία, τη γεωλογία, την ένδυση  και  γενικά οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί το ανθρώπινο μυαλό. Και ας μην ξεχνάμε χημεία είναι τα ΠΑΝΤΑ!!!





Επιμέλεια : (ΟΜΑΔΑ Α’) Σουρμαΐδης Παναγιώτης, Ξενικάκης Θάνος, Παπαβασιλείου Αργυρώ, Χόρβατ Χρήστος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΕΙΑ
Η χημεία δεν είναι μια απομωνομένη αρχή, για να συγχωνεύται στην φυσική και τη βιολογία. Εξελίχθηκε από την μεσαιωνική πρακτική της αλχημείας.Η χημεία είναι μια βασική επιστήμη η οποία ασχολείται με τη δομή και τη συμπεριφορά των ατόμων (στοιχείων), τη σύνθεση ,τις ιδιότητες των ενώσεων ,αντιδράσεις μεταξύ ουσιών και τους νόμους που συνοδεύουν τα φαινόμενα μεταξύ τους.

Ο παραδοσιακός ορισμός της χημείας είναι περίπου ο εξής : Η χημεία είναι η επιστήμη της φύσης , των ιδιοτήτων και της σύνθεσης της ύλης και πως υφίστανται μεταβολές. Αυτό χρησίμευε ως ο απόλυτα κατάλληλα ορισμός μέχρι τη δεκαετία του 1930 , όταν οι φυσικές επιστήμες φαινόταν ξεκάθαρα να διαιρούνται στις φυσικές και βιολογικές επιστήμες με τις πρώτες να αποτελούνται από την φυσική, την χημεία ,την γεωλογία και την αστρονομία και την τελευταία να αποτελείται από την βοτανική και την ζωολογία. Αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά η εμφάνιση σημαντικών τομέων για μελέτη όπως η ωκεανογραφία, η παλαιοβοτανολογία , η μετεωρολογία, η φαρμακευτική και η βιοχημεία, έχουν καταστήσει ολοένα και πιο σαφές ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των επιστημών δεν είναι καθόλου απότομες. Η χημεία ,για παράδειγμα, τώρα συμπίπτει τόσο πολύ με τη γεωλογία (άρα έχουμε την γεωχημεία) , την αστρονομία ( αστροχημεία ) και την φυσική (σωματική και αναλυτική χημεία) που είναι μάλλον αδύνατο να επινοήσεις ένα πραγματικά καλό σύγχρονο ορισμό της χημείας , εκτός, ίσως, αν καταφύγουμε στον πρακτικό ορισμό : Χημεία είναι ότι κάνουν οι χημικοί .
Γ.Αποστολοπουλος Θ. Τζεμπελίκος Σ. Σεφερλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου